Res-Drob zaprosił swoich pracowników na piknik rodzinny. Tym razem do ośrodka w Kielnarowej. Ale że rok niezwyczajny a jubileuszowy, to i wydarzenie skalą musiało być dostosowane do okoliczności. I było!
Na 12 czerwca do Ośrodka WSIiZ w Kielnarowej zaproszeni zostali nie tylko pracownicy z rodzinami ale też przedstawiciele branży drobiarskiej z Podkarpacia oraz goście z całej Polski. W wydarzeniu przygotowanym z okazji 65 lecia branży drobiarskiej i Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res-Drob wzięli również udział przedstawiciele firmy z Portugalii. Święto Res-Drobu zaszczycili swoją obecnością Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc wraz z małżonką Aleksandrą Ferenc, Dyrektor Caritas diecezji Rzeszowskiej ks. Stanisław Słowik oraz Zastępca Dyrektora Podkarpackiego Oddziału Regionalnego ARiMR Tomasz Nowakowski
Wydarzenie otworzył Prezes Marek Jurkiewicz, który szczególny nacisk położył na rolę zespołu pracowniczego Res-Drob dla dynamicznego rozwoju firmy i jej obecnej, wysokiej pozycji na rynku. Długoletni, zasłużeni pracownicy otrzymali z jego rąk podziękowania i dyplomy. Podczas tej uroczystej części uhonorowano też grupę kontrahentów, szczególnie ściśle i owocnie współpracujących z Res-Drobem, którym firmowa Kapituła przyznała Honorowe Tytuły „Przyjaciel Domu”, jak to ujmuje sentencja na dyplomie: w uznaniu zasług dla branży drobiarskiej oraz konsekwencji w rzetelnym i zawsze uczciwym prowadzeniu interesów, doceniając wieloletni wysiłek we wspólnych działaniach rynkowych, oraz niezmiennie życzliwą postawę wobec partnerów biznesowych.
Z rąk zaproszonych gości Prezes Jurkiewicz odebrał gratulacje, jubileuszowe życzenia oraz okolicznościowe statuetki, a podziękowania w imieniu pracowników złożyła w krótkim wystąpieniu Pani Jolanta Sroka.
Liczba uczestników przerosła oczekiwania organizatorów, dopisały wszystkie grupy gości – pracownicy i kontrahenci z rodzinami, przedstawiciele instytucji i organizacji branżowych. Degustowano doskonałe szaszłyki drobiowe w różnych smakach od łagodnych, przez ziołowe po orientalne i ostre dla zwolenników intensywnych doznań. Była okazja skosztować pieczonego barana i innych smakołyków. Ci odważniejsi uczestnicy drobiarskiego spotkania mieli okazję spróbować nie lada specjałów. Kuchnia Molekularna serwowała dania o intrygujących nazwach. W menu znalazły się między innymi: „lody o smaku kurczaka”, „dymiące smocze chrupki” oraz „bulgoczące soft drinki”. Jak przystało na urodziny pojawił się również tort.
W programie uroczystości znalazł się występ kabaretowy Andrzeja Grabowskiego, taniec ognia, nie brakowało też różnego rodzaju muzyki na żywo.
Jak przystało na piknik na otwartym powietrzu rodzice wraz z dziećmi brali udział w grach i zabawach, mogli spróbować swych sił w konkursach z nagrodami. Szczególną atrakcją był prawdziwy szybowiec w którym za sterami mogli zasiąść najmłodsi i ze wsparciem symulatora „posadzić go” na lotnisku, za co otrzymywali stosowny certyfikat pilota.
Jako, że 12 czerwca był dniem meczu reprezentacji Polski w ME z Irlandią Północną, uczestnicy Pikniku na wielkim ekranie mogli śledzić zmagania sportowe i wspólnie kibicować „naszym”. Jak się okazało – skutecznie.
Kończący piknik, wieczorny pokaz tańca ognia wywołał szczególny aplauz. Artyści specjalnym układem choreograficznym opowiedzieli historię efektownie podkreśloną wirującymi płomieniami, co w zapadającym zmierzchu zrobiło ogromne wrażenie na wszystkich.
Spotkanie w Kielnarowej było świętem branży ale też forum dla dyskusji. W kuluarach toczyły się rozmowy o przyszłości rynku, perspektywach w obliczu dyskusji o GMO, drobiu bez antybiotyków, rosnącym eksporcie do Europy i Azji, potencjale podkarpackiego drobiarstwa i innych gorących tematach. Na specjalnie przygotowanych stoiskach, swoje osiągnięcia i ofertę prezentowało 17 firm – wspomniani już „Przyjaciele Domu”.