Sprzedaż mięsa z kurczaka – aktualności
Jesteśmy przedsiębiorstwem, które nieustannie się rozwija. Wprowadzamy coraz nowocześniejsze rozwiązania, dbamy o odpowiednie przygotowanie i przeszkolenie wszystkich pracowników. Aby zapewniać Państwu najwyższą jakość świeżego mięsa z kurczaka bierzemy udział w konferencjach, targach i innych inicjatywach biznesowych. Dzięki temu zakład przetwórstwa drobiowego Res-Drob jest profesjonalny i nowoczesny. Poniżej można poczytać o wydarzeniach, w których uczestniczyliśmy.
Oświadczenie
Szanowni Państwo
Kontrahenci, Pracownicy, Mieszkańcy miasta Rzeszowa
Sąd Rejonowy w Rzeszowie V Wydział Gospodarczy Sekcja ds. Upadłościowych i naprawczych wydał postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB Sp. z o.o. z/s w Rzeszowie oraz wyznaczeniu syndyka, którego funkcję będzie pełnić Jan Stanisław Zawada.
Z tym dniem kończy się pewna epoka. Od 70 lat w Rzeszowie przy ul. Konopnickiej 18 funkcjonowało przedsiębiorstwo zajmujące się ubojem i przerobem drobiu, a produkty tego przedsiębiorstwa były poszukiwane i odbierane bardzo dobrze nie tylko na rynku lokalnym, polskim lecz także międzynarodowym.
Nasza Spółka na skutek zmian gospodarczych nastawiona była na nie tyko na zapewnienie produktu dla odbiorców indywidualnych, lecz także dla szeroko rozumianego przemysłu horeca ( hotelowego i restauracyjnego ).
Czynnikiem zewnętrznym, niezależnym od Spółki, który doprowadził do pogorszenia się sytuacji finansowej przedsiębiorstwa była pandemia Covid 19, która wybuchła w pierwszym kwartale 2020 roku. Od tego czasu drastycznie zmalały przychody Spółki na skutek zamrożenia działania branży hotelowej i restauracyjnej.
Pomimo podejmowania wielu działań i prób, podjętych działań restrukturyzacyjnych , nie udało się osiągnąć zamierzonego celu w postaci utrzymania płynności finansowej Spółki.
Także jako duże przedsiębiorstwo nasza Spółka nie mogła skorzystać z powszechnie dostępnych produktów w ramach wsparcia tarcz antycovidowych.
Zarząd Spółki chce bardzo podziękować wszystkim kontrahentom, pracownikom, współpracownikom i mieszkańcom miasta Rzeszowa za wzajemną współpracę, wiarę w nasze przedsiębiorstwo i wszystko to co udało się nam wspólnie razem osiągnąć.
Mamy nadzieję, że upadłość Spółki nie jest końcem jej działalności a wszczęte postepowanie upadłościowe, stanowi jedynie etap konieczny do kontynuacji ponad 70 – letniej historii drobiarstwa w naszym regionie.
Res-Drob dla dobrostanu kurcząt - Europejska Inicjatywa dla Kurczaków
Wychodząc naprzeciw dzisiejszemu dążeniu do podniesienia standardu życia zwierząt w ogóle, w tym kurcząt brojlerów oraz potrzebom finalnego konsumenta, którym jesteśmy my sami, a także podążając za rekomendacjami płynącymi z europejskich i światowych organizacji Res-Drob dołącza do Europejskiej Inicjatywy dla kurczaków (European Chicken Commitment), tj. - kampanii prowadzonej na rzecz poprawy dobrostanu kurcząt. Inicjatywa zakłada spełnienie określonych warunków do roku 2026. Większość poniższych kryteriów jest już w pełni wdrożona przez Res-Drob.
W myśl postulatów Europejskiej Inicjatywy dla kurczaków – European Chicken Commitment:
- Stosujemy się do rozporządzeń i wymagań prawnych Unii Europejskiej, na bieżąco śledzimy nowe rekomendacje, które w miarę możliwości wdrażamy lub opracowujemy stosowne plany wdrożeń;
- Wprowadzamy zagęszczenie na fermach do 30kg/m2;
- Przechodzimy na hodowlę ras spełniających kryteria RSPCA Broiler Breed Welfare Assessment Protocol;
- Wdrożymy podwyższone normy środowiskowe poprzez:
- Zapewnienie minimum 50 luksów natężenia światła w kurniku, włączając w to światło dzienne;
- Poprawę jakości powietrza w kurnikach (Załącznik 2.3 Dyrektywy Rady 2007/43/WE z dnia 28 czerwca 2007 w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa);
- Zapewnienie minimum 2 metrów powierzchni użytkowej z grzędami oraz dwa podłoża do dziobania na 1 000 kurcząt;
- Wdrożymy ogłuszanie gazowe w kontrolowanej atmosferze (CAS) bądź udoskonalimy ogłuszanie wodno-elektryczne bez inwersji przyżyciowej, gdy będzie ono dostępne na rynku;
- Nie stosujemy chowu klatkowego czy wielopoziomowego.
Wewnątrz Spółki tworzymy Zespół ukierunkowany na dążenie do wyznaczonych celów dlatego deklarujemy publikowanie regularnych raportów przedstawiających postęp prowadzonych prac oraz wyrażamy gotowość podjęcia audytu strony trzeciej w celu zweryfikowania wdrażanych postulatów Europejskiej inicjatywy dla kurczaków.
Wspieramy Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta
Serdecznie zapraszamy już jutro - 29.11.2019 do Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego w Rzeszowie na wystawę oraz aukcję obrazów, z której dochód przeznaczony jest na wsparcie działań prowadzonych przez Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta – start godz. 18.00
Resdrob na targach Anuga 2019
Jesteśmy dumni z naszego zespołu, który w dniach 5-9 października reprezentował naszą firmę na największych targach spożywczych na świecie Anuga FOOD Service 2019 w Kolonii.
Jesteśmy Ukrytym Czempionem!
Sukces polskiej gospodarki budują nie tylko duże rozpoznawalne firmy, coraz częściej zagraniczne rynki podbijają polskie marki wywodzące się z firm rodzinnych, dla których ekspansja zagraniczna jest naturalną drogą rozwoju.
Strona 1 z 2