przewin w dół
pierś kurczaka
Walory odżywcze mięsa drobiowego

Mięso drobiowe pochodzi przede wszystkich z kur, ale również gęsi, indyków, kaczek, gołębi i perliczek. Największym producentem drobiu w Europie jest Polska, dystrybuująca świeże mięso z kurczaka do wielu sąsiednich krajów. Drób zyskuje coraz większą popularność w tradycyjnej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Zawiera nie tylko pełnowartościowe białko, ale również przeciwutleniacze, koenzym q10 oraz cynk i magnez. Dietetycy zalecają, aby świeże mięso z kurczaka stało się jednym z elementów zbilansowanej diety dzieci.

Bogate w wartościowe składniki odżywcze


Świeże mięso z kurczaka jest bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przede wszystkim drób jest źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość białka jest bardzo zbliżona do norm Światowej Organizacji Zdrowia i charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym. Drób ma wysoką zawartość żelaza, cynku, magnezu, sodu, wapnia i potasu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają sprawność intelektualną i regulują metabolizm oraz witaminę PP. Niacyna odpowiedzialna jest za prawidłową pracę układu nerwowego oraz pokarmowego, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar złego cholesterolu. Z kolei cynk wzmacnia układ odpornościowy. W drobiu znajdują się również witaminy A, D oraz E.

Świeże mięso z kurczaka pozytywnie wpływa również na kondycję skóry i spowalnia procesy starzenia, między innymi dzięki obecności koenzymu q10. Zawiera w swoim składzie także przeciwutleniacze, które mają właściwości antynowotworowe i usuwają toksyny z organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze, mięso drobiowe stosowane jest w diecie dzieci i niemowląt, sportowców oraz osób starszych i odchudzających się. Warto przy tym zwrócić uwagę na wysokie walory smakowe drobiu. Mięso z kurczaka jest kruche i delikatne, dlatego przepadają za nim małe dzieci.

Lekkostrawne i niskokaloryczne


Mięso drobiowe polecane jest osobom, dbającym o sylwetkę i znajdującym się na diecie. Wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu i małą kalorycznością – niemal trzy razy niższą w porównaniu do mięsa wieprzowego! Drób jest poza tym lekkostrawny, ponieważ zawiera mniej tkanki łącznej, czyli kolagenu i elastyny. Warto również wspomnieć, że tłuszcz w mięsie drobiowym jest lepiej przyswajalny przez organizm człowieka i posiada więcej zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 zapobiegają schorzeniom układu krążenia. Należy przy tym pamiętać, że przed obróbką cieplną świeże mięso z kurczaka powinno zostać pozbawione skóry, która zawiera najwięcej tłuszczu i cholesterolu.

Walory odżywcze, dietetyczne i kulinarne mięsa drobiowego uzupełniane są wartościami sensorycznymi oraz korzyściami finansowymi. Świeże mięso z kurczaka często dostępne jest w postaci wyrobów gotowych i nie wymaga pracochłonnych czynności przed obróbką kulinarną. W dodatku, drób należy do tanich rodzajów mięs, więc jego zakup jest rozwiązaniem ekonomicznym.

Dla Dostawców

oferta

Firma współpracuje ze sprawdzonymi dostawcami, których fermy spełniają najwyższe normy
Sprawdź jak można dołączyć do grona naszych dostawców.

Zobacz Ofertę

Dla Hurtowników

oferta

Res-Drob stale zwiększa produkcję i zwiększa obszar ekspansji o nowe rynki.
Dowiedz się jak zostać odbiorca naszych
produktów.

Zobacz Ofertę

Dla Konsumentów

oferta

Dzięki współpracy z największymi sieciami handlowymi, każdy ma możliwość zasmakowania w kurczaku najwyższej jakości. Zapoznaj się z naszą ofertą.

Zobacz Ofertę
Co u nas słychać?
aktualności

2023-02-21

Oświadczenie

Szanowni Państwo

Kontrahenci, Pracownicy, Mieszkańcy miasta Rzeszowa

Sąd Rejonowy w Rzeszowie V Wydział Gospodarczy Sekcja ds. Upadłościowych i naprawczych wydał postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB Sp. z o.o. z/s w Rzeszowie oraz wyznaczeniu syndyka, którego funkcję będzie pełnić Jan Stanisław Zawada.

Z tym dniem kończy się pewna epoka. Od 70 lat w Rzeszowie przy ul. Konopnickiej 18 funkcjonowało przedsiębiorstwo zajmujące się ubojem i przerobem drobiu, a produkty tego przedsiębiorstwa były poszukiwane i odbierane bardzo dobrze nie tylko na rynku lokalnym, polskim lecz także międzynarodowym.

Nasza Spółka na skutek zmian gospodarczych nastawiona była na nie tyko na zapewnienie produktu dla odbiorców indywidualnych, lecz także dla szeroko rozumianego przemysłu horeca ( hotelowego i restauracyjnego ).

Czynnikiem zewnętrznym, niezależnym od Spółki, który doprowadził do pogorszenia się sytuacji finansowej przedsiębiorstwa była pandemia Covid 19, która wybuchła w pierwszym kwartale 2020 roku. Od tego czasu drastycznie zmalały przychody Spółki na skutek zamrożenia działania branży hotelowej i restauracyjnej.

Pomimo podejmowania wielu działań i prób, podjętych działań restrukturyzacyjnych , nie udało się osiągnąć zamierzonego celu w postaci utrzymania płynności finansowej Spółki.

Także jako duże przedsiębiorstwo nasza Spółka nie mogła skorzystać z powszechnie dostępnych produktów w ramach wsparcia tarcz antycovidowych.

Zarząd Spółki chce bardzo podziękować wszystkim kontrahentom, pracownikom, współpracownikom i mieszkańcom miasta Rzeszowa za wzajemną współpracę, wiarę w nasze przedsiębiorstwo i wszystko to co udało się nam wspólnie razem osiągnąć.

Mamy nadzieję, że upadłość Spółki nie jest końcem jej działalności a wszczęte postepowanie upadłościowe, stanowi jedynie etap konieczny do kontynuacji ponad 70 – letniej historii drobiarstwa w naszym regionie.

           

2021-06-28

Europejska inicjatywa dla kurczaków - deklaracja producenta Res-Drob

Jesteś hodowcą?
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
* Pole wymagane
Invalid Input
Invalid Input

Invalid Input
Kurczak
Jesteś dystrybutorem?
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
* Pole wymagane
Invalid Input
Invalid Input

Invalid Input
Kurczak
Chcesz kupić?
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
* Pole wymagane
Invalid Input
Invalid Input

Invalid Input
Kurczak