Mięso drobiowe pochodzi przede wszystkich z kur, ale również gęsi, indyków, kaczek, gołębi i perliczek. Największym producentem drobiu w Europie jest Polska, dystrybuująca świeże mięso z kurczaka do wielu sąsiednich krajów. Drób zyskuje coraz większą popularność w tradycyjnej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Zawiera nie tylko pełnowartościowe białko, ale również przeciwutleniacze, koenzym q10 oraz cynk i magnez. Dietetycy zalecają, aby świeże mięso z kurczaka stało się jednym z elementów zbilansowanej diety dzieci.
Bogate w wartościowe składniki odżywcze
Świeże mięso z kurczaka jest bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przede wszystkim drób jest źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość białka jest bardzo zbliżona do norm Światowej Organizacji Zdrowia i charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym. Drób ma wysoką zawartość żelaza, cynku, magnezu, sodu, wapnia i potasu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają sprawność intelektualną i regulują metabolizm oraz witaminę PP. Niacyna odpowiedzialna jest za prawidłową pracę układu nerwowego oraz pokarmowego, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar złego cholesterolu. Z kolei cynk wzmacnia układ odpornościowy. W drobiu znajdują się również witaminy A, D oraz E.
Świeże mięso z kurczaka pozytywnie wpływa również na kondycję skóry i spowalnia procesy starzenia, między innymi dzięki obecności koenzymu q10. Zawiera w swoim składzie także przeciwutleniacze, które mają właściwości antynowotworowe i usuwają toksyny z organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze, mięso drobiowe stosowane jest w diecie dzieci i niemowląt, sportowców oraz osób starszych i odchudzających się. Warto przy tym zwrócić uwagę na wysokie walory smakowe drobiu. Mięso z kurczaka jest kruche i delikatne, dlatego przepadają za nim małe dzieci.
Lekkostrawne i niskokaloryczne
Mięso drobiowe polecane jest osobom, dbającym o sylwetkę i znajdującym się na diecie. Wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu i małą kalorycznością – niemal trzy razy niższą w porównaniu do mięsa wieprzowego! Drób jest poza tym lekkostrawny, ponieważ zawiera mniej tkanki łącznej, czyli kolagenu i elastyny. Warto również wspomnieć, że tłuszcz w mięsie drobiowym jest lepiej przyswajalny przez organizm człowieka i posiada więcej zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 zapobiegają schorzeniom układu krążenia. Należy przy tym pamiętać, że przed obróbką cieplną świeże mięso z kurczaka powinno zostać pozbawione skóry, która zawiera najwięcej tłuszczu i cholesterolu.
Walory odżywcze, dietetyczne i kulinarne mięsa drobiowego uzupełniane są wartościami sensorycznymi oraz korzyściami finansowymi. Świeże mięso z kurczaka często dostępne jest w postaci wyrobów gotowych i nie wymaga pracochłonnych czynności przed obróbką kulinarną. W dodatku, drób należy do tanich rodzajów mięs, więc jego zakup jest rozwiązaniem ekonomicznym.